Dilema vyriešená: mäso do jedálnička patrí!
Mäso ako nevyhnutná súčasť stravovania je v posledných rokoch živo diskutovanou témou sprevádzanou ako racionálnymi argumentmi, tak vypätými emóciami. Vďaka trendom vegánstva sa veľa ľudí domnieva, že rastlinné potraviny môžu pre výživové potreby tela stačiť a je možné tak vylúčiť zo svojej stravy všetky stopy mäsa. Ak teda uvažujete, či mäso do vášho jedálnička patrí alebo je na čase ho obmedziť, prečítajte si náš článok.
Výhody/nevýhody mäsa začínajú pri výbere jeho druhu a spôsobe prípravy. Zriekať sa mäsa nemusíte, pokiaľ sa naučíte, ako s ním narábať. Konzumácia mäsa totiž prináša množstvo výhod.
- Poskytuje základné živiny. V mäse nájdeme množstvo výživných látok, ktoré sú rozhodujúce pre celkové zdravie. Reč je predovšetkým o bielkovinách. Aj keď existuje veľa náhradných alternatív, práve mäso je zdrojom kompletných bielkovín obsahujúcich všetky aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje a ktoré si nedokáže vyrobiť samo.
- Zabezpečuje stabilný krvný cukor. Mäso pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi vďaka svojmu tuku a vysokému obsahu bielkovín. Stabilita cukru je rozhodujúca pri prevencii cukrovky a iných chronických ochorení. Pomáha tiež udržiavať potrebnú hladinu energie a znižuje chuť na nezdravé jedlá.
- Výrazne ovplyvňuje rast svalov. Môžete skúšať možné aj nemožné, no ak svoje telo správne nevyživujete, snaha o svaly bude márna. Aby ste dosiahli dostatočnú svalovú regeneráciu, musíte telu dodať správne živiny. Mäso obsahuje železo a zinok, ktoré pomáhajú pri ich raste, regenerácii. Tiež obsahuje zlúčeninu kreatín, ktorá zlepšuje syntézu bielkovín, dodáva svalom energiu a podporuje svalový rast.
- Dožičí dlhotrvajúcu energiu. Reč je opäť o bielkovinách z mäsa. Vďaka ním dostáva naše telo trvalý prísun energie potrebnej na fungovanie. Táto surovina je navyše jedným z najlepších zdrojov železa. Deficity železa vás vystavujú riziku anémie (chudokrvnosť) a nízkej energie. Spojte mäso so zeleninou a komplexnou prílohou a telo sa vám odvďačí energiou na celý deň.
- Zlepšuje stav pokožky a vlasov. Mäso je bohaté na tokoferoly a vitamín E, ktoré spomaľujú starnutie pokožky a udržujú jej pružnosť. Vplyv má aj na vaše vlasy, pretože je zdrojom železa. Práve jeho nedostatok môže byť jednou z hlavných príčin vypadávania vlasov.
V mnohých častiach sveta tvorí mäso značnú časť typickej stravy a v gastronómii sa teší veľkej obľube. Chutí nám a telo je naň zvyknuté. Je teda nutné s ním skoncovať, ak sa snažíme žiť zdravo?
Odpoveď znie nie, nutné to skutočne nie je. Opak je pravdou. Mäso obsahuje dôležité živiny pre telo a jeho vysadenie vás pripraví o omega-3 mastné kyseliny, vitamín B-12 a látky zodpovedajúce za správne fungovanie imunity. Má preukázateľné blahodarné účinky a plní dôležité funkcie pri fyzických aj psychických procesoch.
Avšak údené alebo spracované mäso vo vašom jedálničku nie je vhodnou alternatívou. Uprednostnite radšej nespracované a chudé mäso, napr. kuracie, morčacie, králičie a ryby. Hovädzie mäso je vďaka nízkemu obsahu tuku a vysokému obsahu bielkovín tiež správnou voľbou. No neodporúčame ho však konzumovať denne. Najlepšou voľbou je rovnováha.